ANLAŞMALI BOŞANMA AŞAMALARI VE SÜREÇ
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 166/3 maddesi gereğince evlilik en az bir yıl sürmüşse eşler mahkemeye birlikte başvurarak ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.
Anlaşmalı boşanmanın aşamalarından bahsedecek olursak;
- Taraflar uzlaşarak bir avukat eşliğinde anlaşmalı boşanma kararları doğrultusunda hukuka uygun nitelikte bir protokol hazırlarlar. Protokolde tarafların boşanmaları neticesinde nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı, ziynet alacakları, kişisel ilişkinin nasıl kurulacağı gibi konularda madde madde düzenlemeler yapılır.
- Söz konusu düzenlemeler yapılırken nafaka hususunda taraflar yoksulluk nafakasından feragat ettikleri zaman tekrar yoksulluk nafakası talebinde bulunamazlar. Ancak iştirak nafakasından çocuğun üstün yararı gözetildiğinden feragat edilemez. Taraflar bu konuda feragat etttiklerini kararlaştırsalar bile hükümsüzdür.
- Taraflar velayet hususunda eşlerden birinde kalması mümkün olduğu gibi ortak velayet olarak da kararlaştırabilirler. Kişisel ilişki kurulurken müşterek çocuk 0-3 yaş arasında ise hakim yatılılık hususunda kişisel takdir yetkisini kullanabilir. Kişisel ilişki makul ve çocuğun üstün yararı gözetilerek kurulmalıdır.
- Taraflar protokoldeki maddeleri kabul edip avukat eşliğinde imzaladıktan ve uzlaştıktan sonra dava açılarak duruşma tarihi alınır. Duruşma günü mahkemelerin yoğunluğuna göre gerekçeli karar hazırlanarak kesinleştirme de yapılabilir.
- Yalmancı hukuk bürosu olarak bu süreçte yıpranmadan sizlerin en konforlu şekilde süreci ilerletip neticelendirmekteyiz.
- AV HALİME YALMANCI